Believe in yourself and you will succeed! Follow your dreams and you will be happy!


d9a6Cand am dus „India” la biblioteca plecasem cu gandul sa iau sa citesc „Morometii” de Marin Preda. Asa ca sa fiu in cunostinta de cauza cand vom ajunge la scoala sa il studiem.

Ma duc la raft sa caut: P…Pre….Preda. Morometii nicaieri, in schimb ochii imi aluneca cu 1 rand 2 mai jos pe un titlu al unei carti de Liviu Rebreanu: CIULEANDRA. Zic hmmm…macar in spiritul unei dansatoare sa citesc aceasta carte.

O iau din raft, ma duc la biroul bibliotecarei si o intreb totusi daca au Morometiisi am omis eu. „Nu…nu..acum nu avem!” imi vine raspunsul promt al acesteia.

O aud pe Iuliana printre carti: „Eve ia uite Lorelei!de care ne-a zis profa’!” R:”Ah da?!si pe aia vreau sa o citesc!Adu-o!„Intre timp privirea imi este atrasa de alt titlu: „N-a dansat decat o vara – Per Olof Ekstrom” Iuliana se apropie de mine si zice: „Da’ eu sper sa mia dansam macar o vara! eu zambesc si zic… ooh ce-ar fi?!? ( imi scot caietul de franceza, il deschid intamplator si incep sa scriu titlurile de mai sus, ca sa stiu alta data cand vin la biblioteca ce iau, mai adaug si „Pentru cine bat clopotele – Ernest Hemingway” si „Un altfel de Craciun- John Grisham”

Revenind la titlul cartii si de altfel si al blogului sa zic si catev acuvinte despre acest mic roman pe care poti sa-l citesti si pe tren de exemplu de la Medgidia la Bucuresi Nord

Are un incipit brusc „Taci!…Taci!…Taci!” de altfel si brutal pentru ca in cateva pagini vom fi martori la crima, care va fi descusuta pe parcursul celor 130 de pagini ramase.

Cartea are si un motto: „Si nu stii ca tu esti ticalos, si misel, si sara si orb si gol” (Apocalipsa,III, 17)

La insistenta tatalui sau, mai degraba ordin pentru ca nu il lasa sa aleaga, il interneaza la un ospiciu, totul pentru a fugi de responsabilitatea faptei sale: crima.

Puiu Faranga, protagonistul romanului, in decursul a 4 saptamani cat este internat la spital incearca sa gaseasca motive pentru care ar fi omorat-o pe Madelaine, sotia sa. NU vreau sa dau mai multe detalii in aceasta privinta deoarece vreau totusi sa starnesc putina curiozitate.

Trecand peste motivul crimei, Puiu gaseste niste coincidente legate de cifra 13si naume datele de nastere a celor 2, ziua cand s-au cunoscut, ziua nuntii, ziua inmormantarii. Devine dintr-o data superstitios si crede ca asta i-a fost soarta. Urmeaza niste dezvaluiri ale doctorului vizand trecutul acestuia, si de asemenea coincidentele iti dau de banuit.

Finalul romanului implica linistea intr-un fel sufleteasca a lui Puiu pentru ca planul a fost indeplinit: prin nebunie el este scapat de inchisoare, dar sustine ca NU ESTE NEBUN! era doar un plan de-al tatalui.

Este un roman ce implica mistere psihologice, fanasme, tulburari ale inconstientului, doze apreciabile de necunoscut si de inexplicabil care te invita la speculatii psihiatrice si psihanalitice.

PS: Titlul este legat de locul unde s-au intalnit cei doi, Puiu si Madalina, in satul Varzari la dansul Ciuleandra. Protagonistul este obsedat de ziua aceea, de dans si de muzica.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: