Believe in yourself and you will succeed! Follow your dreams and you will be happy!

Fulgerul…


48edFulgerul este un arc luminos rezultat în urma unui proces de descărcare electrică cauzat de o diferenţă de potenţial electrostatic. Acest fenomen meteorologic are loc în natură între nori încărcaţi cu sarcini electrice diferite. Descarcărea între nor şi pământ se numeşte trăsnet. Producerea unui fulger este urmată, la scurt timp, de apariţia tunetului, ce reprezintă sunetul produs de descărcare. Decalajul dintre observarea fulgerului şi receptarea sunetului se datorează diferenţei dintre vitezele de propagare ale celor două unde, luminoasă şi acustică.

Am ales asa ca o introdure la ceea ce urmeaza. Pentru ca sunt cu casa intoarsa, din cauza santierului (renovari) m-am refugiat in sufragerie unde in ultima perioada am stat ca o leguma pe canapea si am manevrat telecomanda. (nu imi amintesc sa se mai fi intamplat asta pana acuma!) Asa ca programele frecventate au fost cele de sport: Euro Sport tele Sport..etc si cele din categoria Discovery: Travel&Living Discovery Science ….asa ca recent am vazut o emisiune foarte interesanta despre fulfere…

Cred ca …toti am auzit cand eram mici ca ….pe timp de ploaie/furtuna sa nu purtam ceva metalic pentru ca pot atrage fulgerele si putem muri pentru ca energia care se descarca este de 22 000. Putini sunt cei ce au supravietuit acestor fenomene, asa ca cei de pe Discovery Scinece au prezentat un documentar cu diferite expeimente.

Asadar mitul cu metalul s-a demonstrat a fi fals…fulgerul reactioneaza la fel si i nprezenta lemnului…sau a altor materiale in schimb daca ai avea ceva de fier/argint/aur etc….fulgerul s-ar descarca prin el si te-ai alege doar cu o arsura.

Alta chestie este daca esti ud….ai mai multe sanse sa traiesti pentru ca fulgerul fa face un arc si va ocoli inima….in schimb tot la arsuri ne intoarcem….haine rupte, adidasi …

Daca ai ceva in mana..ceva ce atinge pamantul cum ar fi un baston, o crosa de golf…etc fulgerul se va descarca in pamant.si va trece prin crosa/baston… si doar o parte de energie va trece prin corp.

Un alt caz prezentat era cu un tip ce lucra la serviciul de ambulanta unde se preiau apelurile si a fost fulgerat in timp ce vorbea la telefon…si prelua un apel dintr-o zona cu furtuna. Din asta rezulta ca fulgerul trece prin cabluri, fire… deci ca un advertisment ar fi sa nu vorbiti la telefon pe timp de furtuna, sau sa nu stati in preajma tevilor. Tipului cu casca, i s-au topit plombele din gura si a vazut alb in fata ochilor iar auzul se rezuma un zgomot foarte puternic ce il auzea continuu.

Emisiunea a fost foarte interesanta de aceea m-am gandit sa dezvlui si altora despre aceste fenomene naturale atat de periculoase.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: