Believe in yourself and you will succeed! Follow your dreams and you will be happy!


Inainte inca sa se simta fiorul sesiunii sau a licentei, am targuit cu Irina din Real carti de la Biblioteca pentru toti, scoasa de Jurnalul. Nu se punea problema sa ne apucam de citit de pe atunci pentru ca simteam ca am sfida facultatea, asa ca de cum am scapat de stres, Adela m-a insotit pe traseul lui 102 pana la Magnolia Club si inapoi.

Eram convinsa la inceput ca va fi o carte asemanatoare “Panzei de paianjen”, sau “Mironei”, de ce nu “Lorelai”… insa vazand la cuprins faptul ca este mult prea concentrata pe doar cateva zeci de pagini, m-am intristat. Totul are sa se termine mult prea repede.

Cartea este impartita in: “Un roman de dragoste”, “Privind viata”, “Adela”, “Amintiri din copilarie si adolescenta”.

In prima parte am descoperit faptul ca “Adela” nu reprezinta de fapt doar niste fragmente din jurnalul lui Emil Codrescu. Acest lucru aflandu-se dintr-o scrisoare lasata alaturi de manuscris, urma sa scrie si un prolog dar din pacate s-a stins din viata. Romanul a facut cu adevarat valuri in lumea literara la acea vreme pentru ca pana la publicarea scrisorii ce justifica personajele, toti credeau ca este un roman autobiografic.

Urmeaza apoi un scurt capitol ce ilustreaza citate memorabile, din care am pastrat si eu cateva si le voi expune la sfarsit. Majoritatea se invartesc in jurul subiectelor ca: femei, avere, amor, natura umana, prietenie.

Apoi ne avantam in fragmentele culese din jurnalul medicului Emil Codrescu si inca de la inceput o cunoastem pe Adela, care va deveni din punctul meu de vedere pana la final o obsesie.

Luam parte la procesul ei de crestere si maturizare a Adelei, si la procesul de transformare interioara a mediului. Desigur putem observa foarte usor din pasajele descriptive in amanunt influenta Adelei la transformarea interioara a doctorului.

Romanul se incadreaza la categoria dragoste desi una platonica, sunt exprimate sentimentele adanci intre cele doua personaje din generatii diferite, pentru da diferenta dintre ei este de 20 de ani.

In paginile ce urmeaza sunt relatate intamplarile si excursiile facute de cei doi in judetul Neamt, el in calitate de “cherry maitre” pentru Adela, si dsigur in mare parte asistam la analiza facuta in amantunt la orice gest  la orice cuvant rostit.  Este un roman de analiza si psihologic ce ne transpune activitatea sufleteasca a protagonistului macinat fiind ce orice actiune a Adelei.

 Un om ce isi regrata varsta dar care se simte intinerit in orice plimbare, iesire sau doar discutie alaturi de voiosia Adelei.  Incheiere in stil bacovian, cu ploaie, cu deznadejde,cu tristete.

Se incheie repede, mai repede decat ai fi vrut, dar nu-i nici o suparare incepe capitolul cu “Amintiri din copilarie si adolescenta” care mi-a placut mult mai mult decat romanul in sine pentru ca se apropie mai mult de sufletul meu, destainuirile de tip jurnal.

Nu stiam nimic despre autor inainte sa citesc cartea, asa ca partea aceasta  picat la tanc. Am descoperit copilaria zbuciumata a lui Ibraileanu umbrita de saracie, de moartea mamei, o viata cinuita pentru un copil nevinovat.

Ne expune amintirile vagi in legatura cu mama, cu sora, care moare si ea nu dupa mult timp de la moartea mamei. Ne povesteste cu tristete desele mutari de la o mosie la alta, si noua casatorie a tatalui.

Apoi privelistea se schimba, odata cu intrarea la scoala, mutarea la Roman, schimbarea cercului de prieten, desigur si a intereselor si a activitatilor. Mi-a placut foarte mult capitolul acesta. Activitatile sale, prima lui iubire si scrisorile trimise, grijile si analiza oricarei situatii.

Este o carte de exceptie, mie mi-a placut mult de tot. M-a impresionat mult de tot viata lui Ibraileanu si modul in care a reusit sa razbata intr-o lume plina de greutati si piedici si intr-o familie cu multe problem financiare. A avut talent, s-a remarcat si a reusit. Toata stima.

Este o carte care desigur o recomand cu caldura, la fel ca temperature de afara.

Nu am uitat de citate, asa ca va las sa va racoriti cu ele:

„Iluzionara, luna este amica visatorilor, a deficitarilor nervosi, a romanticilor, a lunaticilor si a femeilor.”

„…a chema bucati de trecut, a le retrai in intruchipare – singura compensare a vietii pierdute, procent slab la un capital nerambursabil.”

„Tineretea- plutire pe un rau de munte cu mladieri capricioase, sub jocurile de lumini si umbre ale padurilor cu intarzieri neprevazute si binevenite, cu bucuria gandului la drumul de maine.  Si dupa cativa ani care trec ca un fulger, alunecarea vertiginoasa fara putinta de oprire, intre maluri uniforme, intr-o lumina sura si rece de toamna, spre apropiata prapastie.”

„O femeie tanara nu poate face o plimbare pe camp fara sa culeaga flori.”

„Exista fara indoiala la orice barbat o afinitate pentru un anumit temperament femeiesc si la orice femeie o legatura intre temperamentul ei si conformatia ei fizica si predictia pentru unele culori.”

„Zambeste mereu, expresie a gadurilor, aprecierilor, a reactiei ei intelectuale (fapt pentru care am devenit un colector si un cititor de zambete). Rasul este expresia sufletului ei bun, zambetul a inteligentei ei rele, sau mai exact lucide.”

„Imbatraneam fara sa stiu, ca arborii.”

„Iubirea, nebunia fiziologiei, nu se poate spune, toata, decat prin muzica, fiindca durerea se exprima prin tipete, si muzica e tipatul perfectionat. Pictura si sculptura sunt arte inferioare, ele pot reprezenta iubirea, dar nu o pot exprima. Poezia tine mijlocul pentru ca abia o poate exprima. Pictura si sculptura sunt frumoase pentru ca se adreseaza prin forme, creierului. Muzica se adreseaza prin creier, fiziologiei. Muzica frumoasa nu exista pentru ca ea nu este reprezentare. Muzica ori nu e nimic, ori tine de sublim, ca tot ce zguduie adancurile insondabile ale fiintei noastre, ca tot ce exagereaza durerea de a trai. De acum orice muzica chiar si un vals, daca misca profund…e trista.”

Reclame

Comments on: "Adela ~ Garabet Ibraileanu Iulie 2011" (1)

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: