Believe in yourself and you will succeed! Follow your dreams and you will be happy!


Aflu din scurt insa timp indeajuns cat sa incropim o iesire. Nu sunt ferm convinsa de la inceput, insa ma hotarasc sa leg vizita la dentins de ceva mai mult, in aceeasi zona pitoreasca Piata Romana.

In plimbarile pe racoare de asta vara, nu o data, pasii ne-au dus in fata acestui muzeu, insa fara sa il vizitam. Auzim insa feedback cum ca este plictisitor. Nu iau prea mult in considerare, dar nu ma avant in vizita pentru ca nu simt ca este un moment propice. Toate isi au rostul lor si timpul bine stabilit dinainte, fara ca noi sa ne dam seama.

Asa ca, imi amintesc citind un articol, despre ziua culturii in cinstea lui Mihai Eminescu, 15 Ianuarie (data nasterii anul 1850), despre orele de limba romana din generala si liceu, despre ore si ore dedicate poetului, asa ca ce-ar fi sa ii dedicam o ora si in perioada studentiei, desi intarziate fiind acum la master.

N-avem nimic de pierdut asa ca fugim la discursul „Serbarea de la Putna” sustinut de catre Valentin Cosereanu. Desigur un alt eveniment in care mergem curiosi si observam ca majoritatea din cei prezenti se cunosc deja, iar noi suntem din exterior.

Nici o problema, vocea domnului Cosereanu ne va transporta pentru o ora si jumatate in alte timpuri nu cu mult deosebite de zilele noastre, aducandu-ne la cunostinta informatii pretioase de demult.

O ora de istorie imbinata cu o ora de romana, o imbinare a trecutului cu prezentul si de ce nu, cu viitorul, aflam despre strabunii nostri si teritoriul austro-ungar, de studentii de la Viena, despre Radauti si despre ceea ce a urmarit cu adevarat Serbarea de la Putna

Desi inceputul e mai dificil, mai ales pana isi gaseste toata lumea locul, pana incheie conversatiile si alte activitati extra , domnul de fata isi prezinta o parte a lucrarii sale si a datelor stranse din buzunarul timpului, reprezentand o frantura din bursa obtinuta in Italia.

Eminescu, alaturi de Slavici si altii au organizat Serbarea de la Putna, si au reusit sa ocoleasca cea de-a doua amanare starnita de rzboiul franco-prusac. A reusit sa isi manifeste spiritul politic de la varsta frageda, 21 de ani.

Cu aceasta serbare s-a incercat reaprinderea valorilor „…pornită dintr-un sentiment de pietate către trecutul nostru pe cât de glorios, pe atât de nefericit”, si pe langa acest lucru am inteles ca avut mai mutlte substraturi, romanii incercand sa isi recupereze ce este al lor.

Mi-a parut rau ca nu am participat si la vernisajul expozitie, ce poarta numele de „Poezia lui Mihai Eminescu- sursa de inspiratie in artele vizuale” insa pe parcursul discursului, am putut observa si analiza linistita tablourile ce ne inconjurau in Sala Rotonda.

Nici muzeul nu l-am vazut, dar ora petrecuta ascultand despre trecutul patriei noastre, a fost incantatoare.

Poti accesa site-ul muzeului pentru a vedea lista de evenimente si programul de vizitare.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: