Believe in yourself and you will succeed! Follow your dreams and you will be happy!


Nici nu intram de-a binelea in vacanta ca si aflam de evenimentul ce isi cauta voluntarii. Doamna profesoara Alina Moanta ne anunta de Campionatul European de baschet sub 16 ani ce are loc in Bucuresti.  Fiind o buna oportunitate de a mai vorbi engleza si desigur de a-mi innoi paleta de exercitii din baschet ne inscriem voiosi.

Beneficiile ce stau si ele scrise in josul anuntului nu sunt de neglijat asa ca asteptam curiosi data de 17 iulie cand are loc sedinta.

Pasii nostri se opresc in fata Federatiei de Baschet frumos renovata in stil modernist colorata in portocaliu si pare un strop de viata. Suntem repartizati pe grupe mici iar locatiile sunt luate in primire rand pe rand.  Eu si Cristi suntem repartizati la Sala Olimpia si nu la Stadionul Olimpia pe care ne-am permis sa il vizitam inainte, ci chiar la doi pasi de National Arena, Complexul Olimpia.

Cu toata bajbaiala ajungem la timp, si luam in primire sala. Echipele dornice de antrenament nu intarzie nici ele sa apara, cunoscandu-le cu pretentiile si obiceiurile lor.

Unele probleme isi gasesc rezolvarea, altele sunt incheiata cu un schimb de priviri incruntate insa ne indeplinim sarcinile cu zambetul pe buze.  Dupa doar doua zile , echipele ne cunosc deja si noi pe ele asa ca filele agendei mele primesc bucuroase exercitii si joculete distractive de la fiecare tara.

Belgia cu antrenamentele foarte bine puse la punct de un antrenor supranumit de noi „Hitler” ne da certitudinea ca vor ajunge in finala. De admirat si modul lejer de a imbina engleza cu franceza in explicatiile si indicatiile facute, un antrenor cu adevarat admirat.

Discutam toate mijloacele utilizate si atitudinea antrenorilor, a stuff-ului, a jucatorilor si dam pronosticuri.

Istrael ne surprinde de fiecare data cu metodele de securitate cu care am incercat sa ne obisnuim treptat si sa ii intelgem. Pe parte de antrenament si ei se misca foarte bine asa ca isi castiga pozitia langa Belgia. Ghinionul a facut ca cele doua echipe sa cada in aceeasi grupa si numai una sa plece mai departe, Istrael ramanad in urma foarte timpuriu.

In cea de-a doua saptamana de voluntariat deschidem ochii si vrem sa exploram si celelalte locatii: mergem la Sport Arena si asistam la cateva meciuri. Vrem sa vedem daca supozitiile de la antrenamente se materializeaza. Nici Estonia nu stau rau, insa aflam de Muntenegru ca este echipa favorita.

Sala cea noua este de-a dreptul impresionanta, la doar doi pasi de FRB, totul este aranjat cu gust si straluceste de tanara ce este. Chiar si faianta de la toalete are desenate pe fundalul portocaliu mingi de baschet.

Masa de pranz o servim la Restaurantul Olimpia, e din belsug iar bucataresele sunt sigur cu vehime.

N-au mai ramas multe zile din campionat, programele au inceput sa se incurce, masinile sa intarzie asa ca intr-un inceput de haos, in pauze reusim sa ne mai plimbam de colo-colo. Masa o prindem la Rin Grand Hotel iar promenata de seara o facem in Delta Vacaresti. O descoperim cu uimire desi e acolo de cand lumea, dar si cu intristare vazand fauna si vegetatia lasate parca intr-un colt de lume, frecventat de oameni dubiosi si drogati.  Oare chiar nu se poate amenaja deloc acolo? Atata teren ce freamata de viata…

Revenind la baschet nu ne dezmeticim bine si finala bate la usa. In pragul ei echipa Luxemburg-ului ne da dovada de foarte buna crestere, respect si sociabilitate, la fel si Slovacia.

Sala Unirea Dobroesti ( Dobrotesti la glumele lui Nea Trita care ne-a inveselit pauzele) ne asteapta rosie, imbujorata sa o cunoastem. Parcurgem stradutele entuziasmati si o zarim cu acoperisul in soarele arzator, inauntru e sauna.

Urmarim meciul Finlanda- Georgia si ii sustinem pe finlandezi, prima echipa venita la antrenament in sala de care am raspuns, care si castiga. Sala Freamata deja de echipele ce vin sa vada finala, culmea asa cum am preconizat dintre Belgia si Muntenegru.

In pauza am timp sa analizez mai bine sala. Fiind ziua cu votarea de la referendum, in sala isi fac aparitia si curiosii care sunt cu sufletul la gura pentru jucatori, ba mai fac si galerie.

Ne asteptam la un meci dur, ceea ce a si fost, insa belgienii au continuat sa ma impresioneze. Pe langa organizarea impeccabila de care au dat dovada, au venit si cu galeria de acasa: frati, parinti, echipa de fete al caror campionat a si inceput deja. Soarele apune si caldura mai conteneste.

Meciul se incheie cu avantaj clar al belgienilor, desi meciul a fost aprig si am avut emotii, chiui si ma bucur din toata fiinta.

Iata ca activitatea de voluntariat ia sfarsit si desi probleme organizatorice au tot fost, multumirile nu intarzie sa apara. Ceremonia de final,desi cu Belgia, Muntenegru si Suedia pe podium mi se pare trista. Mi s-ar fi parut normal ca la final sa defileze si celelalte echipe participante, sa se faca o petrecere care sa evidentializeze multiculturalitatea si diversitatea…se pleaca fara nimic, fiecare in tara lui, fiecare la casa lui.

Doua saptamani de analiza a acestui sport spectaculos, complex si roadele performantei la, sub 16 ani.

Am avut de invatat si sunt convinsa ca din aceste actiuni de voluntariat iau lectii de organizare a evenimentelor. Cine stie, cat de curand poate punem si noi ceva la cale?!

Update: Desigur alte bucurii au fost panglica si cercul de la ritmica cu care mai consumam energie in pauzele dintre antrenamente, cu toate ca antrenamentele fetelor de la ritmica se terminau cu lacrimi, si desigur mitzu de la Iancului.  Iar Anton a venit si el o zi in inspectie sa vada care e treaba, totul regulamentar.

Reclame

Comments on: "Campionatul European de Baschet Under 16 Bucuresti ~ 17-29 Iulie 2012" (1)

  1. cristianletchin said:

    Si totusi e primul voluntariat unde nici acum dupa aproape 2 luni de la incheierea evenimentului nu am primit diplomele de voluntari, nu am primit un telefon de multumire, ce sa mai vorbim de un banchet sau restul beneficiilor care ne-au fost promise. Eee da las ca incepe el anul II si ultimul de master, nu scapa ea profa asa usor de mine! 😀

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: