Believe in yourself and you will succeed! Follow your dreams and you will be happy!


Se implinesc 23 de ani, de la revolutie, si o luna de cand bucuroasa plecam de la Metrou Victoria cu cartea „Craciun ’89”  cumparata de la tonomatul de carti. O luna in care traiesc anul in care eu inca nu ma nascusem. Fascinata fiind intotdeauna de cartile legate de perioada comunista a Romaniei, ma agat de paginile lor si le respir cu intensitatea povestilor. Nu o data mi-au dat lacrimile citind-o dar, nu m-am eschivat nici de la a rade acolo unde situatia se mai detensioneaza.

Fiind prea mica in Noiembrie-Decembrie 1989 ascult cu mare curiozitate povestile celorlalti, ce poate au asistat cu teroare, ori s-au revoltat cu sete, sau poate nu erau decat cu 4 ani mai mari ca mine si isi puneau acelelasi intrebari despre ce se intampla in jurul lor.

Unii au plans, majoritatea au sarbatorit caderea comunismului, altii au simtit eliberarea, insa oricum ar fii perioada Romaniei Socialiste este un punct de reper in istoria noastra ca oameni.

Coborand la metrou zilnic de cel putin 3-4 ori, ma avantam in tunelul trecutului Romanesc si cu ce viteza furtunoasa, zdruncinata ma purtau relatarile colonelului Ioan Tecsa. Asa ca activitatile mele mi-au dus pasii chiar la Iasi unde cu adrenalina eram pe urmele „Matusii de la Viena” si a colonelului Albu in recuperarea pretioaselor comori filatelice.

Locatiile desfasurarii actiunilor le stiu foarte bine,  imi aduc aminte chiar cateva pasaje din carte povestite de tata la primele mele vizite in Bucuresti, stand in imensa Piata a Revolutiei si reconstituindu-mi evenimentele din preajma Craciunului ’89.  Mansarda Bibliotecii Universitare „Carol I” de unde s-au inceput tragerile. Cine a tras e ambiguu, fiecare are raspunsul sau, in cartea de fata se descrie procesul foarte amanuntit. Cerand confirmari pe parcursul lecutrarii exista si contradictii, insa cu siguranta e un punct de vedere foarte solid!

Detalii ce cartile de istorie nu le amintesc, insa atat de palpitand adaugate in aceasta carte minunata. Detalii discutate si disputate de un popor intreg, variante nenumarate incat ceata se instaleaza in jurul tau incercand sa intelegi ce s-a intamplat de fapt.

In acest val de informatii si actiuni, vizite si contravizite ale sefilor de stat in Romania, presedintele Iranului, M. Gorbaciov al Uniunii Sovietice, Fidel Castro al Cubei autorul contureaza o poveste de dragoste la fel de tensionata ca in Trenul de Trieste. Poate cu mult mai incordata deoarece protagonistul „Curierul” este piesa importanta in vizitele de tranzactinari cu bani grei in Extern.

Casele si vilele din cartierele mele preferate au inca aerul trist al Comunismului, al nesigurantei, al ambiguului din ziua in care s-a declansat revolutia.  Asta cred ca e si motivul pentru care imi plac promenadele in Zona Romana, Aviatorilor, Cotroceni pentru ca asist si eu parca parca la intamplari din perioada in care nu am amintiri.

Peretii gri, mirosul de vechi, sau fatadele descoperind haina grea a anilor, transmit inca povesti, povesti pentru care ma reintorc de fiecare data.

„Craciun ’89” e primul meu Craciun, in care lumea era dezorientata, speriata, unii se considerau liberi si bucurosi. Eu nu stiu cum ma simteam, in schimb sunt sigura ca abia asteptam sa descopar lumea asta de care ma bucur in fiecare zi!

Securitatea, ascultarile telefoanelor, urmaririle si toata gama de procese pentru a controla totul sunt descrise cu multe amanunte in cartea de fata.

Azi apropiindu-ma inevitabil de Craciunul sangeros din 1989, metroul a circulat fara oprire de la Aparatorii Patriei pana la Unirea ba chiar am continuat sa citesc si mergand, subiectul prinzandu-ma in panzele lui pana la lacrimi.

Tot astazi, la lasarea serii, aproape pe intuneric inchid un un capitol din destinul Romaniei, inchid o carte a atator si atator oameni! Fac lumina in primii ani din viata mea chiar daca nu de la intrerupator.

O carte foarte foarte captivanta din punctul meu de vedere! Cu atatea destine in mana si cu un limbaj atat de plastic si elastic. Felicitari autorului.

Anunțuri

Comments on: "Craciun ’89 – Ioan Tecsa ~ Noiembrie 2012" (1)

  1. […] de apartament ma asez pe banca si incep calatoria initiatica citind cateva randuri din cartea Craciun ’89. Ceea ce m-a distrat foarte tare si m-a facut sa cred ca incep sa lucrez cu Legea atractiei este ca […]

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: