Believe in yourself and you will succeed! Follow your dreams and you will be happy!


Aflam din scurt, ne hotaram pe data. Locurile sunt limitate iar ideea de excursie in afara orasului tropaie la mine in cap de ceva vreme.

Asadar ne pornim de dimineata, pe racoare si vant spre Casa Studentilor eu, Ola si Alex, numar restrans. Inca nu m-am obisnuit cu vremea instabila asa ca ma gasesc imbracata nepotrivit pentru o excursie in nordul Danemarcei, ba mai mult am palarie de cowboy sa ma feresc de soarele ce zilele trecute ardea, schimband culoarea pielii in  brun inchis, raman insa la speranta ca se va imbuna odata cu trecerea orelor diminetii.

La ora 12 dupa ce am admirat lanurile de rapita, eolienele si orasele din drum, ne coboram din autocar la doi pasi de malul marii. Vegetatia e cu totul schimbata, pamant nisipos si ierburi scunde si roscate. Marile se zbat in bataia vantului.

Primim programul zilei si ne imprastiem prin multimea de straini luand drumul plajei pe partea Marii Baltice. Nisipul e fin iar scoicile au si ele forme diferite fata de cele cu care sunt obisnuita in Aarhus. Vapoare se zaresc la orizont iar culoarea marii inspumegate e ametitoare.

Desi din departare nu pare decat o limba de nisip avem inca de mers pana la locul unde cele doua mari se lupta. E vant, e frig, dar soare abia asteptam sa incercam apa cu picioarele.

Cei puturosi ajung aici cu tractorasul, a carui prezenta ne disturba pozele panoramice, insa avem destul timp sa asteptam sa vedem ochii clari ai celor doua mari ce se privesc indeaproape.

O scap o clipa pe Ola din vedere si o vad apoi in apa pana la genunchi. Nu stau sa ma uit la ea si sar si eu in apa. Surprinzator diferenta de temperatura aer-apa e mare si chiar placuta. Apa e calduta, iar valurile spumoase gadila pielea, vantul nu se lasa si aduce nisipul ce se simte ca un bici.  Senzatia ca suntem cu un picior in Marea Baltica iar cu celalalt in Marea Nordului ne face sa chicotim.

E o atmosfera atat de placuta incat ne e greu sa ne despartim de aceasta priveliste, ne asezam pe nisip dupa ce aruncam un ochi in buncarele de pe plaja, care alaturi de vapoare dau un aer de poveste acestui loc minunat.

Verific programul, ma uit la ceas si fugim la autobuz. Urmatoarea oprire este in orasel si avem timp sa ne plimbam pe stradutele chic , cu case cu gust pana cand incepe turul ghidat in Muzeul Skagen.

Vederile sunt sufletul meu zburdand in excursii asa ca pe ultima suta de metri imi gasesc cateva chiar frumoase. Turul muzeului ma captiveaza de-a binelea, tablourile ma impresioneaza adanc, iar povestea ce se ascunde in spatele lor este si mai atractiva. Ghida noastra desi e trecuta de o varsta ne uimeste si ea prin siguranta cu care ne vorbeste intr-o engleza imaculata si indemanarea in a atrage atentia tuturor.

Expozitia este in cinstea pictorului P.S. Kroyer ce ma convinge sa continui acest hobby descoperit aici in Danemarca de a picta, asa ca voi avea ca model niste tablouri ce m-au atras in mod deosebit: „Sommeraften ved Skagen strand”  „Rosenhaven” „Summer evening at Skagen Strand” pe care mi le cumpar ca vederi si semn de carte.

Magazinul de suveniruri este si el original si ticsit cu lucruri frumoase, mai aruncam o data o privire ceasului si ne relaxam la o inghetata ba chiar vizitam si gradina de la „Bamse Huset” unde ursii sunt la ei acasa,  si Muzeul Satului miniatural, turnul dainuieste in mister.

Ultima oprire este la Rabjerg Mille un loc deosebit pentru Danemarca, duna de nisip vazuta chiar ca o scena de film cu nisipul batut de vant. Imi aminteste de Vulcanii Noroiosi de la noi, o pustietate suflata de vant de unde poti vedea in departare marea, o simti desi cu greu o vezi in spatele padurii.

Ochii agitati ai marii iti sunt inca definiti in minte, iar vantul iti vara niste nisip in buzunare, in par asa ca nu te mai lupti , il iei acasa.

Ne urcam in autocar si caldura ne arunca in vise furtunoase, la fel ca cele doua mari ce se lupta sa mai castige cativa metri, permanent in miscare amestecand culori si bogatii. Ma trezesc de-a binelea cand sunt pe bicicleta spre casa, simtind in nas ultimele adieri racoroase. Ma incumet si urc Viborgvej pe nerasuflate.

Imi scot recuzita de pietre si scoici scuturate din toate buzunarele, nisipul se imprastie peste tot in camera iar floarea de cires sta la borul palariei…o excursie reusita.

Am stat cu piciorele in doua mari, am cercetat cu ochiul noi orizonturi, Skagen mi-a daruit amintiri nepretuite.

Lasă un comentariu